Jinonické výdejně hrozí zrušení, je příliš prodělečná
Pouze 300 jídel. Takový je průměrný denní výstav jinonické výdejny. Chod tohoto spravovacího zařízení patří k nejméně efektivním z celé univerzity. Lze proto v rámci reformy dotací na stravování studentů očekávat zásadní změny. Buď se zvýší počet strávníků, anebo bude - v krajním případě - výdejna zrušena.
Koleje a menzy (KaM), které výdejnu provozují, nevyloučily ani privatizaci. Ve výdejně se stravuje příliš málo lidí. Proč? Mnoha studentům nevyhovuje omezená otevírací doba, podivný systém objednávání, jednotvárnost nabízených jídel, absence čerstvé zeleniny a nedostačující porce. Kvůli četným stížnostem přinesl Kamil Valica (IPS) toto téma na lednové jednání akademického senátu. Ten následně pozval do Jinonic inspekci, která měla zkontrolovat dodržování norem. Žádné zásadní prohřešky však dvoučlenná inspekce KaM během své návštěvy 22. března neobjevila.
„Pokud porce neodpovídá vystavenému vzorku, má strávník právo se dožadovat nápravy,“ vyzvala studenty Eliška Traganová, vedoucí provozního útvaru KaM. Inspekce také výdejně nařídila zavedení knihy stížností, která má být na vyžádání u vedoucího výdejny Milana Daniše.
Jinonická výdejna je jedna z nejnovějších jídelen v rámci všech patnácti stravovacích zařízeních UK, ale zároveň jedna z nejztrátovějších. „Dosavadní výdej jídel je pro efektivitu zcela nedostačující,“ uvedla Traganová. „Navíc je výdejna vybavena mnoha drahými zařízeními, která se takřka nepoužívají a přesto jsou drahé odpisy. Už jenom samotná ostraha stojí měsíčně 9 600 Kč,“ doplnila Radmila Trnková, referentka stravování KaM.
Do roku 2004 k nám dodávala stravu menza Větrník. Ta však byla zrušena a dnes se vozí jídlo z menzy Sport při Fakultě tělesné výchovy a sportu. To podle některých přineslo lepší kvalitu jídla, ale zároveň byla zrušena tzv. „volná jídla“ (bez objednání). Toto omezení způsobilo další pokles počtu strávníků. Zatímco v loňském únoru bylo vydáno 2165 jídel, letos ve stejném měsíci to bylo jen 1734. Vyplývá to ze zprávy KaM, kterou má Sociál k dispozici.
„Jedním z řešení je převedení provozu bufetu do výdejny a vytvoření zázemí pro vaření hotových jídel,“ uvažuje Traganová. Podle inspektorky je však velmi pravděpodobné, že pokud jinonická výdejna přežije, bude zrušen systém platby za celé menu. Polévka, nápoj či salát by se tak platily zvlášť.
Zatím není jasné, zda bude pokračovat současná výše dotací na stravu. „Budoucnost menz i kolejí je proto velmi nejasná. Vše záleží na tolika podmínkách, které zatím nejsou známy. Bylo by to věštění z koule,“ komentovala další možný vývoj Traganová.
Podle kancléře univerzity Tomáše Jelínka je však jistá jedna věc. „Předpokládám, že nejpozději do začátku příštího roku se cena obědů zvyší,“ uvedl kancléř.