Prodělečné menzy budou zřejmě privatizovány

menza Jinonice „Snížit ekonomickou zátež Kolejí a menz, ale zároveň udržet sociální aspekt nabízených služeb.“ Takto představil prorektor pro rozvoj Stanislav Štech na lednovém zasedání Akademického senátu UK cíl komise pro transformaci KaM. Univerzitní menzy nejsou podle něj ziskové nikde ve světě, což však neznamená, že na hospodaření těch na UK není co vylepšovat.

V současné době je preferována varianta přeměny KaM na obecně prospěšnou společnost. „Hlavním účelem je zvýšit nezávislost účelové organizace na univerzitě. Nyní musí ředitelství každou změnu konzultovat s akademickým senátem, takže je jakékoli jednání hodně nepružné. O.p.s. by měla nezávislou správní radu, jejíž členy by univerzita jmenovala,“ představuje hlavní výhody změny senátor za Filozofickou fakultu Jakub Jareš.

Pokud ani větší nezávislost nepomůže vylepšit hospodaření, budou nejztrátovější menzy, mezi které zatím patří i výdejna Jinonice, pravděpodobně privatizovány. Mezitím je tu možnost dotovat menzy z peněz vybraných za ubytování studentů, koleje jsou totiž letos poměrně výrazně ziskové. Tato varianta ale není dlouhodobě udržitelná, protože koleje samotné potřebují investice do rekonstrukce budov a vybavení.

Podle Jakuba Jareše se ve vzdálenější budoucnosti rýsuje možnost změnit systém státních dotací na stravování podobným způsobem, jako se loni změnil systém ubytovacích stipendií. Dotace by tedy nedostávaly Koleje a menzy, ale přímo studenti. Účelová organizace by v tomto případě přišla o svůj účel.

V případě odprodeje prorektor nevylučuje uzavření některých menz, předpokládá ale, že smlouva se samostatným subjektem bude nastavena tak, aby měla univerzita v takovém případě možnost zasáhnout. „Uzavření ztrátových menz je tak pro nás tou úplně poslední možností,“ dementuje poplašné zvěsti Stanislav Štech.

Změna v systému menz tedy spíš povede přes změny v managementu a snahou o úspory, zdražování nebo uzavírání v dohledné době nehrozí. Mohla by fungovat privatizace? Optimisticky to v aktuálním čísle časopisu Filozofické fakulty FFakt vidí Vladimír Tůma, majitel bufetu „Krmelec“, který funguje na brněnské Masarykově univerzitě: „O stravování studentů se lépe než univerzita určitě postará soukromník. Jedná se o typický outsourcing. Proč by univerzita měla prostřednictvím své komplikované agendy veřejnoprávní instituce zajišťovat kafe, bagety a limonádu? Soukromník je flexibilnější, pohotovější. Univerzita má svázané ruce,“ říká Tůma.

Není proto vyloučené, že během několika let bude v Jinonicích poskytovat stravu soukromý subjekt, tak jak tomu je například na VŠE. Zda ale bude mít nezávislejší hospodaření nebo případná privatizace pozitivní vliv na kvalitu poskytovaných jídel, se dá jen stěží odhadnout.

1 193 ×




Sdílej článek


Hodnocení

špatnýpodprůměrnýprůměrnýdobrývýborný (zatím žádné hodnocení)
Loading...

Související články:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *