Není tu jen Sociál!

Fleš

Četli jste někdy na webu Carolinu nebo Fleš? A víte, že obě tato úžasná periodika vyrábějí neuvěřitelně pilní studenti prvního ročníku žurnalistiky? Cítím, že studenti všech institutů by měli vědět, jak to chodí ve skutečných médiích, ne jen v amatérských sociálních časopisech.

Žurnalisté mají své přesně dané standardy. Začněme redakcí Caroliny. Zde se vyrábí seriózní, zcela nezaujaté zpravodajství, které pro naše zahraniční čtenáře shrnuje největší pozoruhodnosti Česka za uplynulý týden.

Jsou tací, kteří by vám tvrdili, že studenti na tomto semináři zprávy jen opisují od zkušenějších internetových profesionálů. Nutno je však podotknout, že nejméně dva příspěvky za semestr musí být autorské. Pro milovníky kultury či sportu žádný problém, ostatní se s radostí dvakrát naobědvají chlebíčků na tiskových konferencích. Výsledkem je graficky minimalistický, stylisticky briliantní emailový týdeník.

Fleš, kterého si můžete povšimnout na levé stěně chodby v druhém patře Hollaru, má nejen výraznější grafiku, ale i pestřejší skladbu. Také jeho výroba požaduje náročnější úkony než je příkaz Uložit na disk A:, je lámán především virtuózním grafikem a módním guruem celého institutu, magistrem Slancem.

Časově je také velmi náročný, v rozvrhu zabírá čtvrtek od vražedně brzké půl desáté až do pozdních večerních hodin. Redaktoři však umí číst mezi řádky, a tak se po zmíněné ranní hodině teprve začínají trousit.

Jejich texty čtou postupně v průměru čtyři lidé, pisatelé během této doby předstírají nadhled nad kritikou a probírají se bohatou nabídkou denního tisku. Nervy, poničené následujícími boji o rozdíl mezi slovy vyjádřil se a řekl, či zda můžeme sportovní halu Folimanka nazvat „komorním prostředím“, je nutno obalit.

Docentka Osvaldová, ostřílená léty praxe, ví jak na to. Celý týden po čtvrtečním poledni vzpomínají studenti na vůni čerstvých dalamánků se sýrem, s paštičkou či dokonce se šťavnatou slaninou.

Žurnalistika je zkrátka řehole.

Kristýna Pašková (IKSŽ, IMS)
Kristýna Pašková

519 ×




Sdílej článek


Hodnocení

špatnýpodprůměrnýprůměrnýdobrývýborný (1 hlasujících, průměrné hodnocení: 4,00 z max. 5)
Loading...

Související články:

Komentáře nejsou povoleny.